Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Своєчасно та у повному обсязі перераховані до бюджету податки – це інвестиції у майбутнє держави та перемогу над загарбником

Дата: 11.06.2024 13:52
Кількість переглядів: 34

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує суб’єктам господарювання та громадянам про необхідність дотримання вимог чинного законодавства стосовно забезпечення повноти та своєчасності сплати податків, зборів і платежів, єдиного соціального внеску, а також вжиття заходів з погашення наявної заборгованості.

Сплата податків є конституційним обов’язком кожного, від виконання якого залежить як стан місцевих бюджетів, так і соціально-економічний розвиток держави, а також  рівень добробуту її громадян.  

Окрім того, надходження податків до бюджетів усіх рівнів  є вагомою складовою доходів та залишається важливим засобом стабілізації економіки держави під час воєнного стану.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 59 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (із змінами), у разі, коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу. Саме з податкової вимоги платник податків має можливість дізнатися про факт виникнення грошового зобов’язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, та можливі наслідки його непогашення в установлений строк.

Але, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні – 3 060 грн), податкова вимога не надсилається (не вручається).

Тобто, у разі, якщо платник податків має суму боргу, яка не перевищує 3 060 гривень, такий платник податків не буде поінформований про свій податковий борг. Відповідно, несплата наявних боргів та створення нових може призвести до збільшення загальної суми заборгованості понад 3 060 гривень, що вже передбачатиме застосування заходів примусового стягнення.

Звертаємо увагу, що за несвоєчасні розрахунки з бюджетами, згідно з нормами Податкового кодексу України, передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату.

Крім того, фізичним особам слід пам’ятати, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте нерухоме та рухоме майно такої фізичної особи. Також до боржників - фізичних осіб, у тому числі тих, хто є власниками банківських карток, вживаються заходи щодо арешту рахунків.

Додатково інформуємо, що переглянути інформацію про стан розрахунків з бюджетом, у т. ч. податковий борг та реквізити для його сплати, можна скориставшись меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету та у мобільному застосунку «Моя податкова», вкладка «Переглянути про стан розрахунків з бюджетом» розділу «Послуги».

Також, якщо у вас є сумніви щодо наявності боргів перед державою, для отримання інформації щодо податкового боргу, можна звертатись за телефонами «гарячих ліній» підрозділу по роботі з податковим боргом ((0362)643247(0362)643124, (0362) 643156), або ж до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації (https://rv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь