Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

З 1 квітня розмір мінімальної зарплати становить 8000 гривень

Дата: 04.04.2024 14:41
Кількість переглядів: 17

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує роботодавцям, що мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений мінімум оплати за некваліфіковану, просту працю в розрахунку за місяць або годину роботи. Саме такий мінімум роботодавець може виплатити працівнику легально: нижчу оплату пропонувати та виплачувати власник бізнесу не має права.

Звертаємо увагу, що  Законом України від 09.11.2023 № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено підвищення рівня мінімальної зарплати протягом 2024 року двічі: з 01 січня 2024 та з 01 квітня 2024 року.

Зокрема, у січні-березні мінімальна зарплата становила 7100 гривень, а з першого квітня її розмір збільшився до 8000 гривень.

Підвищення мінімальної зарплати — це не тільки забезпечення соціальних гарантій найманому працівнику, а й збільшення податкових надходжень, які потім йдуть на фінансування армії, що особливо важливо під час війни, а також до місцевого та державного бюджету на фінансування видатків міста, області та країни в цілому.

Зауважимо, що  зміна мінімальної зарплати безпосередньо впливає на деякі показники при оподаткуванні. В першу чергу, на мінімальний та максимальний розмір єдиного страхового внеску. Тож  з 1 квітня розміри єдиного внеску становитимуть: мінімальний єдиний внесок – 1760 грн за місяць  - це 22 % від мінімальної зарплати 8 000 грн, та максимальний єдиний внесок – 26400 грн за місяць ( 22 % від 15 мінімальних зарплат). 

Також розмір мінімальної зарплати впливає на розмір  податку на нерухомість, податкову соціальну пільгу, розмір благодійної допомоги, яка не оподатковується, ставки і ліміти для перебування підприємців на спрощеній системі оподаткування та деякі показники при оподаткуванні доходів фізичних осіб. Але для цих показників застосовується розмір мінзарплати станом на перше січня звітного року. Тому до кінця року ці показники не будуть змінюватись.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь