Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ про роботу Сарненської районної державної адміністрації у 2023 році

Дата: 23.02.2024 08:49
Кількість переглядів: 124

ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ

про роботу Сарненської районної державної адміністрації у 2023 році

 

Сарненська  районна державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на підвідомчій території, а також відповідно           до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реалізує повноваження, делеговані  районною радою. На території району забезпечується виконання Конституції, Законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних  органів виконавчої влади.

З 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, з метою забезпечення запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки та порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій»,  Сарненська районна державна адміністрація набула статусу військової адміністрації.

Протягом року дії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування були зосереджені на подоланні існуючих проблем, забезпеченні збалансованого економічного і соціального розвитку всіх галузей.

         Організаційна робота  

         Минулорічна діяльність райдержадміністрації була ефективною завдяки злагодженій роботі всіх структурних підрозділів. Гранична штатна чисельність Сарненської районної державної адміністрації у 2023 році становила 157 штатних одиниць.  Основними завданнями апарату райдержадміністрації були правове, організаційне, матеріально-технічне         та інше забезпечення діяльності районної державної адміністрації.

Належним чином протягом року налагоджено контрольну діяльність, що в першу чергу була направлена на забезпечення виконання розпоряджень, наказів, доручень голів обласної та районної державних адміністрацій -    начальників обласної та районної військових адміністрацій  у встановлені терміни. 

Багатопланова організаторська робота знаходила своє відображення           в розпорядженнях, наказах, дорученнях та робочих планах голови районної державної адміністрації – начальника районної військової адміністрації.

        Впродовж 2023 року було опрацьовано, проведено перевірку на відповідність чинному законодавству  і подано на підпис голови адміністрації  205 проєктів розпоряджень,  11 наказів, 19 доручень, 5 робочих планів  та  планів заходів. 

         Впродовж року на контролі  перебувало  456 документів,  які видали Президент України, Кабінет Міністрів України та голова  облдержадміністрації, а також  212 розпоряджень, наказів  та доручень  виданих головою райдержадміністрації.

         Загальним відділом апарату райдержадміністрації опрацьовано  2881 вхідних і  3628 вихідних документів, 1366 письмових, усних та телефонних звернень громадян,  16 запитів на публічну інформацію. Також зареєстровано 1571 вихідних документів по питаннях роботи із зверненнями громадян.

         У 2023 році, з метою здійснення  координації  діяльності органів місцевого самоврядування, обговорення та вирішення актуальних питань щодо життєзабезпечення району, здійснено організаційне забезпечення  проведення 4 колегій районної державної адміністрації та 18 нарад під керівництвом голови райдержадміністрації з головами  територіальних громад району,              за участі представників структурних підрозділів райдержадміністрації, районних установ та територіальних відділів органів виконавчої влади.

Для детального вивчення та подальшого вирішення проблемних та актуальних для громад  району питань, в рамках робочих поїздок голови райдержадміністрації до територіальних громад району, на базі виконавчих комітетів рад проведено 4 виїзних прийоми громадян.

При  райдержадміністрації діяла спостережна комісія. Впродовж           2023 року, за матеріалами державної установи «Катеринівська виправна колонія     (№ 46)»  проведено 2 засідання, за результатами яких було прийнято                    2 постанови, підготовлено 2 протоколи  про переведення засудженого з дільниці соціальної реабілітації до дільниці ресоціалізації та переведення засудженого з дільниці ресоціалізації до дільниці посиленого контролю.

Забезпечено реалізацію державної політики у сфері архівної справи              і діловодства. В архівному відділі райдержадміністрації знаходяться на зберіганні 31507  документів Національного архівного фонду та 5639  документів  ліквідованих підприємств, установ та організацій.

Впродовж минулого року на постійне зберігання  прийнято 1561  одиниць управлінської документації.  За цей період надійшло та виконано  1039  запитів соціально-правового та майнового характеру.

Кадрова робота проводилась у відповідності з вимогами визначеними у Законі України «Про державну службу» та іншими підзаконними актами. У 2023 році видано: 113 розпоряджень та 78 наказів з кадрових питань; 236 наказів – про надання всіх видів відпусток та відряджень.

В  структуру райдержадміністрації входили 4 управління, 4 відділи,           2 сектори та 1 служба, а також апарат у складі 5 відділів та  2 секторів.

У відповідності до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» на період дії воєнного стану на посади державної служби призначення здійснюється начальником районної військової адміністрації без проведення конкурсного відбору. За минулий рік в районній державній адміністрації призначено  12 осіб, звільнено 13 осіб.

Фінансово-господарське забезпечення райдержадміністрації проводилось у відповідності з вимогами Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік». 

Бюджетні призначення, які були виділені  райдержадміністрації, як головному розпоряднику бюджетних коштів станом на 31.12.2023 року        в сумі 21 782,1 тис. грн використано повністю.

        Згідно рішень Сарненської районної ради, райдержадміністрацію було визначено розпорядником коштів по місцевих програмах  на загальну суму       6 040,0 тис. грн, які було використано повністю.

         Відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» та «Про публічні закупівлі» інформація про публічні закупівлі райдержадміністрації оприлюднюється на веб-порталі Edata через електронну систему закупівель.

Реалізуючи соціальні ініціативи Президента України, районна державна адміністрація намагається оперативно реагувати на соціальні потреби суспільства, саме тому розгляд звернень громадян та їх вирішення залишаються одним із пріоритетних напрямків роботи.

За 2023 рік Сарненською райдержадміністрацію розглянуто 1366 звернення, що стосуються різних питань життєдіяльності населення.

Серед них: 83  (6 відсотків) – становлять письмові звернення, 1219 (89 відсотків) – звернення, що надійшли на Урядову гарячу лінію,  64 (5 відсотків) – звернення, що надійшли на Гарячу телефонну лінію Рівненської обласної державної адміністрації.

Питання, що порушують громадяни переважно стосуються надання роз’яснень про призначення та відмову соціальної допомоги сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям, соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, призначення житлової субсидії, забезпечення законності та правопорядку, інші.

        

Соціально-економічний розвиток

Зусилля районної державної адміністрації у тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання спрямовувались на втілення у районі загальнодержавних реформ, виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку Сарненського району на 2023 рік у період дії воєнного стану, підготовку території району до оборони та збереженню результатів в усіх галузях економіки, вирішення актуальних питань життєдіяльності району.

Програма економічного і соціального розвитку Сарненського району        на 2023 рік була розроблена райдержадміністрацією та схвалена розпорядженням голови Сарненської райдержадміністрації від 21.12.2022       № 155 та затверджена рішенням Сарненської районної ради від 23 грудня   2022 року № 271. Стан виконання Програми соціального і економічного розвитку аналізувався на нарадах райдержадміністрації по квартальних періодах, впродовж року проводилась відповідна робота по  її  виконанню.

Станом на 31.12.2023 року на обліку в Сарненській філії Рівненського обласного центру зайнятості перебуває 512 зареєстрованих безробітних та 140 актуальних вакансій.

Впродовж 2023 року отримували соціальні послуги 66 учасників бойових дій (УБД), 63 з них мали статус зареєстрованого безробітного; 22 особи, з них 19 безробітних, працевлаштовані за сприяння служби зайнятості. Троє учасників бойових дій проходили навчання за професією машиніст (кочегар) котельної.

Отримували послуги 160 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб (далі-ВПО), з них 120 в статусі зареєстрованого безробітного. Працевлаштовані        66 ВПО, в тому числі 49 безробітних. Навчалися 6 осіб цієї категорії громадян      та  1 особа брала участь в громадських роботах.

За направленням Сарненської філії Рівненського обласного центру зайнятості проходили професійне навчання 556 безробітних.

До громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру був залучений 181 громадянин. 564 безробітних приймали участь в суспільно-корисних роботах , використано кошти у сумі 4 542,0 тис. грн.

У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 «Про питання надання грантів бізнесу» у 2022-2023 роках управліннями Сарненської філії Рівненського обласного центру зайнятості прийнято 122 позитивних рішень щодо надання мікрогрантів на суму 29 661,1 тис. грн.

 

Підприємництво

Особливе місце в економічній системі району належить розвитку малого     та середнього підприємництва, що відіграє важливу роль у насиченні ринку споживчими товарами та послугами повсякденного попиту, створенні нових робочих місць.

Станом на 31.12.2023 кількість платників податків в районі становила      7 829 одиниць, в тому числі: 2 204 юридичні особи і 5 625 фізичні особи-підприємці, якими до бюджетів усіх рівнів сплачено податків 1 526 280,1 тис. грн, в тому числі до державного бюджету 446 197,7 тис. грн, до місцевих бюджетів 1 080 082,4 тис. грн.

На території району проводять господарську діяльність 1 919 закладів торгівлі в тому числі: магазини різної асортиментної спеціалізації – 1 589;    кафе та заклади ресторанного господарства – 187, аптеки – 120; автозаправні станції – 23; та 266 закладів побутового обслуговування. На території району постійно функціонує 7 ринків.

З метою реалізації урядової програми з релокації українських підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій, райдержадміністрацією було сформовано реєстр локацій для потенційного бізнесу на території Сарненщини.

        Бюджет та фінанси

Головним завданням райдержадміністрації в галузі бюджету та фінансів    є розроблення бюджету та  робота, спрямована на його обслуговування через управління Державної казначейської служби в Сарненському районі.

За 2023 рік районний бюджет по доходах загального фонду виконаний    на  98,1 відс., тобто при затвердженому з врахуванням змін плані 9 861,5 тис. грн  фактично надійшло 9 675,6 тис. грн, в тому числі по власних доходах загального фонду надійшло 185,5 тис. грн, відсоток виконання по власних доходах загального фонду становить 118,2 або додатково отримано до районного бюджету Сарненського району 28,5 тис. грн.

Найбільшу питому вагу у власних доходах загального фонду займають:

- інші надходження 63,3 відсотка або 117,4 тис. грн (12,9 тис. грн – перерахування надходжень за 2022 рік в дохід районного бюджету по Сарненській районній раді; 73,9 тис. грн - перерахування надходжень за 2022 рік в дохід районного  бюджету по відділу освіти Рокитнівської райдержадміністрації; 30,6 тис. грн - перерахування коштів згідно виконавчих листів Сарненського райсуду);

- адміністративний збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності 27,6 відсотка або 51,1 тис. грн;

- надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності 6,8 відсотка або       12,6 тис. грн.

Надійшло субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень 1 284,9 тис. грн, 100 відсотків до планових показників на 2023 рік.

Отримано 8 205,2 тис. грн іншої субвенції з місцевого бюджету, з них:     2 230,0 тис. грн на утримання Сарненської районної ради; 5 975,0 тис. грн спрямовано на виконання Програми підвищення ефективності та виконання повноважень органами виконавчої влади щодо реалізації державної регіональної політики та впровадження реформ у Сарненському районі на   2023 рік зі змінами.

Видатки районного бюджету по загальному фонду за 2023 рік склали       9 997,9 тис. грн, що становить 97,4 відсотка бюджетних призначень з урахуванням внесених змін.

Агропромисловий розвиток

Основу агропромислового комплексу району становлять 100 сільськогосподарських підприємств з різними формами власності та підпорядкування.

Аграрії провели збір сільськогосподарських зернових та технічних культур на площі – 16 806 га. урожаю 2023 року. Намолочено 45 187 тонн нового урожаю, також зібрано 171 тонну картоплі.

Згідно з оперативними даними посів озимих сільськогосподарських культур під урожай 2024 року проведено на площі 3 356 га, 100,1 відс. до площі посіву озимих минулого року, а саме: ріпак озимий - 806 га., пшениця озима – 1333 га., жито озиме – 1022 га., ячмінь озимий – 195 га.

11 сільськогосподарських підприємств проводять діяльність у галузі тваринництва та одне в галузі птахівництва, зокрема: 9 господарств (крім малих) вирощують та розводять велику рогату худобу, в яких разом нараховується 4 555 голів великої рогатої худоби в т. ч. 2 145 гол. корів. Вироблено 8 478 тонн молока. 5 підприємств мають племінні статуси: 2 з яких – племінні заводи з розведення великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи; 3 – племінні репродуктори з розведення великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи.

В рамках реалізації державної підтримки аграріїв у 2023 році сільгоспвиробники подавали заявки у Державному аграрному реєстрі на отримання мінеральних добрив 25 сільгосппідприємств отримали по 1 тонні (1 транш) та 14 підприємств отримали (2 транш) 22 тонни карбаміду.

Комплексною програмою розвитку агропромислового комплексу Рівненської області на 2023 – 2025 роки, затвердженої розпорядженням голови ОДА від 15.12.2022 № 461 передбачено часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин.

У Сарненському районі 5 підприємств мають племінні статуси: 2 з яких – племінні заводи з розведення великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи; 3 – племінні репродуктори з розведення великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи.

У 2023 році подали до Департаменту агропромислового розвитку ОДА пакети документів 2 сільськогосподарських підприємства, що проводять господарську діяльність у Сарненському районі. Підприємствами закуплено 105 голів племінних тварин на суму 5 9205 тис. грн. Це, у свою чергу, сприятиме збільшенню виробництва молока, стабілізації поголів’я корів та підвищенню їх продуктивності

Отримали відшкодування вартості закуплених племінних тварин у 2023 році на суму 1 282,5 тис.грн.

Обласна Програма діє з 2022 року. Програма буде працювати і в наступному році.

На постійному контролі райдержадміністрації перебуває питання використання коштів, які надійшли від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

 

  Житлово-комунальне господарство, екологія та енергетика

За підсумками 2023 року  підприємства  житлово – комунальної сфери  району надали послуг на загальну суму 62 835,970  тис. грн,  в  тому числі: теплопостачання – на 24 696,80 тис. грн., з водовідведення/ водопостачання – на 24 614,13 тис.грн, за послуги з управління багатоквартирними будинками, утримання прибудинкових територій – на суму 13 525,04 тис. грн.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги»,  райдержадміністрацією забезпечується постійний моніторинг                             за  своєчасним, повноцінним проведенням розрахунків за спожиті      енергоносії  та надані житлово-комунальні послуги. Стан розрахунків               за  надані послуги за підсумками року склав 94 %.

В рамках підготовки господарського комплексу району до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 року, у тепловому господарстві району здійснено підготовку 167 котелень, а саме: 9 комунальних котелень (комунальне підприємство «Сарнитеплосервіс» Сарненської міської ради, дочірнє підприємство «Теплосервіс» комунального підприємства «Теплосервіс» Дубровицької міської ради,  комунальне підприємство «Рокитнекомуненергія» Рокитнівської селищної ради), 158 відомчих (з них 20-газові та 138 - на інших видах палива) та 17,586 км теплових мереж.

У зв’язку з російською військовою агресією та нанесенням масованих ракетних ударів по енергетичних об’єктах України восени-взимку 2022 року      та через дефіцит потужності в енергетичній системі держави, впродовж        2023 року райдержадміністрацією спільно з громадами району та ПрАТ «Рівнеобленерго» вживалися всі необхідні заходи щодо організації та покращення фізичного захисту підстанцій з метою уникнення негативних наслідків від екстрених та аварійних відключень споживачів району від електромережі та  забезпечення безперебійного постачання електроенергії       на об’єктах критичної інфраструктури.

На території району  продовжується  заходи  з реалізації вимог Закону України «Про відходи», зокрема щодо впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів. За підсумками проведеної роботи, роздільне збирання побутових відходів запроваджено на території Сарненської, Вирівської, Степанської, Клесівської, Дубровицької та Старосільської територіальних громад району.

Загалом, у Сарненському районі встановлено 1199 контейнерів для збору твердих побутових відходів, з них 140 використовується для збору відходів за окремими компонентами (ПЕТ-пляшка, скло, макулатура) та 2564 контейнерів використовуються для індивідуального збору твердих побутових відходів.

 

Містобудування та архітектура

Райдержадміністрацією проводився моніторинг стану виконання заходів     з реалізації та внесення змін до положень Законів України  «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність».

          Зокрема, станом на 31.12.2023 райдержадміністрацією видано                  10 містобудівних умов і обмежень, 48 будівельних паспортів забудови земельних ділянок та 17 паспортів прив’язок.

         Проведено 5 засідань архітектурно-містобудівної ради, на яких розглянуто        9  питань щодо проєктів містобудівної документації місцевого рівня   на території району.

        Важливою складовою розвитку інфраструктури району є підтримання належного технічного стану автомобільних доріг. Впродовж сприятливого періоду 2023 року систематично виконувався план з експлуатаційного утримання критичних ділянок  доріг, щоб забезпечити безпечний рух транспорту в районі. Відтак цьогоріч підпрядними організаціями було проведено аварійний ямковий ремонт на проблемних ділянка 42-х автошляхів району.

      Окрім того, для забезпечення належної експлуатації та утримання вулично-дорожньої комунальної мережі в осінньо-зимовий період 2023-2024 років, органами місцевого самоврядування району проведено ремонтні роботи дорожнього покриття площею 8,72 тис.м2 на суму 4 394,00 тис. грн.

 

          Освіта

          Дошкільна освіта

У 67 закладах дошкільної освіти (далі-ЗДО) та 39 дошкільних структурних підрозділах закладів загальної середньої освіти (далі-ЗЗСО) комунальної власності територіальних громад Сарненського району надається дошкільна освіта. Дошкільною освітою в районі охоплено 5233 дитини. У         31 ЗДО (25 груп) із 7 територіальних громад виховуються діти із особливими освітніми потребами. У цих закладах  введені посади асистентів вихователя.

  Освітній процес у ЗДО залежить від кількості місць в укриттях. За період воєнного стану жодного приміщення закладів дошкільної освіти                           не пошкоджено. У 46 ЗДО є захисні споруди цивільного захисту. 12 закладів дошкільної освіти уклали договори із іншими суб’єктами господарювання.

  Для забезпечення надання освітніх послуг здобувачами освіти у Сарненському районі проводиться відповідна робота щодо забезпечення громад району оптимальною мережею закладів загальної середньої освіти.

          Загальна середня  освіта

Станом на 01 вересня 2023 року (2023/2024 навчальний рік) мережа ЗЗСО комунальної форми власності становить 116 установ та 20 філій, у яких навчається 36 092 учнів.

Безпечні умови навчання дітей

         З метою підготовки закладів освіти до початку нового 2023/2024 навчального року в територіальних громадах району були створені комісії щодо огляду готовності закладів освіти та дотримання у них санітарної, пожежної безпеки. За результатами оглядів, складені акти, які засвідчили стан готовності закладів для надання освітніх послуг.

         Питання безпеки та організації безпечного освітнього середовища перебуває на особливому контролі райдержадміністрації. На території Сарненського району у 116 ЗЗСО, 67 ЗДО та 5 ЗПО наявна 191 споруда цивільного захисту: протирадіаційних укриттів - 55, найпростіших укриттів - 136 та укладено договори із 43 суб’єктами господарювання щодо використання споруд цивільного захисту.

        Кількість об’єктів цивільного захисту у закладах освіти в порівнянні            із минулим навчальним роком зросла на 20 %. Проте проблеми із наявністю споруд цивільного захисту залишаються у Старосільській та Березівській громадах. Так, у Старосільський сільській територіальній громаді з 4 закладів освіти лише 1 заклад має найпростіше укриття. У Березівській сільській територіальній громаді з 8 закладів освіти два заклади мають укриття (ПРУ-1, НУ - 1).

        Задля посилення профілактичної роботи з питання безпеки життєдіяльності здобувачів освіти у 11 територіальних громадах району відкрито 15 класів безпеки, а саме: Сарненська міська – 4 класи, Клесівська селищна – 2 класи, Степанська, Вирівська, Висоцька, Дубровицька, Миляцька, Рокитнівська, Березівська, Немовицька, Старосільська територіальні громади – по 1 класу безпеки.

           У 23 ЗЗСО району встановлена система відеоспостереження,  18 закладів  обладнані тривожною кнопкою виклику правоохоронних органів.

          Першого вересня 2023 року до навчання у звичному режимі приступили 24022 учні, 3885 – учнів навчаються на дистанційній формі, в тому числі 1538 учнів навчаються за кордоном, 958 учнів – на сімейній формі. Сьогодні 31 педагогічний  працівник перебуває за кордоном.

           У 94 ЗЗСО району утворено 393 інклюзивні класи, у яких здобувають освіту 481 дитина з особливими освітніми потребами. Команда психолого- педагогічного супроводу за участю батьків дитини розробила індивідуальну програму розвитку для кожного учня з особливими освітніми потребами.

           Робота з обдарованими дітьми

 Через запровадження в Україні воєнного стану у 2023 році було скасовано проведення зовнішнього незалежного оцінювання, як вступних випробувань до закладів вищої освіти. Замість ЗНО, випускники закладів освіти, що здобули повну загальну середню освіту, для вступу до ЗВО складали національний мультипредметний тест (НМТ). Роботу пунктів тестування організовано в Дубровицькій міській, Рокитнівській селищній та Сарненській міській територіальних громадах Сарненського району. Із 2514 випускників 11 класу 29 учнів району склали національний мультипредметний тест на 200 балів: 20 учнів закладів загальної середньої освіти Дубровицької міської територіальної громади, 7 учнів - Сарненської міської територіальної громади, 2 учні - Рокитнівської селищної територіальної громади.

         За розпорядженням голови Сарненської районної державної адміністрації - начальника районної військової адміністрації від 06.11.2022 № 146 «Про організацію та проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у 2023/2024 навчальному році» в районі проведено          ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад серед учнів закладів загальної середньої освіти.

        Даним розпорядженням були визначені локації (території) для проведення ІІ етапу Олімпіад (Сарненській, Немовицькій, Рокитнівській, Дубровицькій, Вирівській територіальних громадах району) з дотриманням законодавства України в частині забезпечення безпекових заходів, пов’язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану в Україні. Участь у ІІ етапі  Олімпіад з навчальних предметів взяли учні із 11 громад Сарненського району. Найбільш активними були здобувачі освіти Сарненської, Дубровицької та Рокитнівської громад.

ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад було проведено із 16 навчальних предметів, у якому взяли участь 1816 учнів закладів загальної середньої освіти району. 869 учасників ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад стали призерами, а саме: І місце  здобули 129 учнів, ІІ місце – 250 учні, ІІІ місце – 490 учні. Із призерів ІІ етапу було сформовано команди Сарненського району на участь у IІІ етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади у загальній кількості 170 учасників.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну для потреб Збройних сил України було вилучено 9 шкільних автобусів Сарненщини. Тож у співпраці з Рівненською ОВА, територіальними громадами Сарненщини та    за підтримки держави впродовж року поновлювали цю потребу. Так, впродовж 2023 року для потреб освітніх закладів Сарненщини було закуплено 7 нових шкільних автобусів.

 

Культурна діяльність

На території району функціонує 136 клубних установ, 117 – бібліотек, 4 музичні школи, 4– музеї.

Зареєстровано та діють 293 релігійні громади, які об’єднані у 17 конфесій. Окрім того, функціонує  1 єпархія, 3 – монастирі та 1– місія.

Майже кожен заклад культури став волонтерським пунктом, куди люди зносили гуманітарну допомогу. Проводились численні благодійні акції, виставки, вистави, майстер-класи з виготовлення оберегів для наших захисників,   під час яких збирали кошти на підтримку ЗСУ.

Також, з метою створення та поширення інформації про туристичні об’єкти та об’єкти туристичної інфраструктури, створення якісного       контенту (пакету туристичного брендування), підвищення рівня доступності туристичних об’єктів Сарненщини для різних категорій туристів була створена туристична карта Сарненського району.

 

Охорона прав дітей

        Основним завданням у сфері охорони прав дітей було виконання цілого ряду заходів з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та дитячої безпритульності.

       Станом на 31.12.2023 у Сарненському районі перебуває 317 дітей - сиріт    та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 297 дітей проживають     у сім’ях громадян, а саме: 261 перебуває під опікою та піклуванням громадян;     16 дітей виховуються у прийомних сім’ях; 20 дітей виховуються у дитячих будинках сімейного типу.

20 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування перебувають на повному державному утриманні у медичних, навчальних, виховних закладах,     інших закладах або установах, в яких проживають діти-сироти  та діти, позбавлені батьківського піклування.

Пріоритетною формою влаштування дітей є усиновлення. В службі у справах дітей на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває 3 сімейні пари.

За 2023 рік було усиновлено 5 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебували на обліку.

         Станом на 31.12.2023 статус дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування був наданий 35 дітям.

При влаштуванні дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служба у справах дітей вживає заходів для забезпечення спільного проживання і виховання братів і сестер.

На території району функціонує 7 прийомних сімей, у яких виховується 14 дітей - сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (в тому числі і      з інших регіонів), а також 1 прийомна сім’я з числа внутрішньо переміщених осіб (2 дітей та прийомна матір). Функціонує 2 дитячих будинки сімейного типу, в яких на вихованні перебуває 11 дітей.

       З метою тимчасового утримання та надання соціально - правового захисту дітям, які залишилися без піклування батьків, на території Сарненського району утворена та функціонує сім’я патронатного вихователя на території Немовицької сільської ради, в якій на вихованні перебуває 1 дитина, позбавлена батьківського піклування.

        Згідно затвердженого законодавством України Порядку ведення службами у справах дітей обліку дітей обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, станом на 01.01.2024  на обліку перебувають 120 дітей, із них 110 - на підставі проживання в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків та 10 дітей на підставі вчинення щодо неї психологічного насильства в сім’ї.  

Забезпечено активацію доступу до Єдина інформаційно-аналітична система  «Діти» (далі -  ЄІАС «Діти») з подальшим веденням обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, а також дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) на території України, де не ведуться бойові дії, або за межі України в умовах воєнного стану.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації впродовж 2023 року за кордоном перебували/перебувають 27 статусних дітей (із законними представниками).

         Бездоглядних та безпритульних дітей на території району не зафіксовано.

 

  Охорона здоров’я

На території Сарненського району  надання медичних послуг населенню на первинному та вторинному рівнях в районі забезпечують 10 центрів первинної медико-санітарної допомоги, до складу яких входять             45 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 91 фельдшерсько-акушерських пункт, 1 пункт тимчасового базування, 5 лікарень та 2 стоматологічні поліклініки.

Кластерною лікарнею, що забезпечує надання більшості медичних послуг – від педіатрії до хірургічних втручань є комунальне некомерційне підприємство «Сарненська центральна районна лікарня». Також медичні послуги надають 89 фізичних осіб-підприємців, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики.

         Упродовж звітного періоду медична галузь району спрямувала свої послуги для більше 200 000 осіб населення району, з них дорослого – 152 527, дитячого –  65 549.

Комунальні заклади району у 2023 році уклали 50 договорів з Національною службою здоров’я України (далі - НСЗУ) на 106 груп медичних послуг. У 2023 році НСЗУ оплатила надавачам медичної допомоги за надані послуги 468 383 грн (комунальним закладам – 454 198 грн, фізичним особам-підприємцям, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики – 14 184 грн).

Загалом з сімейними лікарями та педіатрами, укладено 193 278 декларацій, з них фізичними особами підприємцями – 18 018 декларацій, що складає 96,4 відсотки від загальної кількості населення району.

Від початку вакцинальної компанії в районі проведено 109 403 щеплень від корона вірусної інфекції COVID-19, що становить майже 96,1 % дорослого населення, ревакциновано 53 281 особи,      І бустерну дозу отримали 10 159 осіб. Також, всі бажаючі мають змогу отримати ІІ бустерну дозу та додаткову за показанням лікаря.

За кошти Старосільської сільської ради завершено капітальний ремонт приміщення амбулаторії комунального некомерційного підприємства Старосільської сільської ради «Старосільський центр первинної медичної допомоги» на суму 1090,0 тис.грн.

Для виявлення на ранніх стадіях онкозахворювань та роботи мобільної бригади комунального некомерційного підприємства «Дубровицький центр первинної медико-санітарної допомоги» Дубровицької міської ради за кошти громади придбано портативний УЗД-апарат на суму 250,0 тис. грн.

У КНП «Сарненська ЦРЛ» Сарненської міської ради за кошти громади придбано безтіньову операційну лампу та гематологічний аналізатор Н360        на суму 544,78 тис. грн.

У лікувально-профілактичних закладах облаштовані укриття для комфортних умов перебування пацієнтів під час повітряних тривог та забезпечення безпечних умов перебування. Зокрема, облаштовано 12 захисних споруд цивільного захисту на підприємствах, що надають медичну допомогу    та 3 тимчасові укриття.  

Впродовж 2023 року для забезпечення доступу до невідкладної медичної допомоги для мешканців Сарненського району автопарк екстреної медичної допомоги було поповнено 5 новими сучасними автомобілями. Цей спецтранспорт було закуплено Міністерством охорони здоров’я за кошти державного бюджету.

 

Соціальний захист

Головним завданням райдержадміністрації у сфері соціального захисту населення є забезпечення державної соціальної політики. В управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації впроваджена єдина технологія прийому з призначення усіх видів державних соціальних допомог, що дало можливість на більш якісному рівні обслуговувати громадян, які звертаються за їх призначенням.

         Працівниками управління соціального захисту населення райдержадміністрації за 12 місяців 2023 року прийнято 9809  громадян з питань соціального захисту.

         Впродовж  2023 року за призначенням різних видів соціальних звернулось 15 252 чол. (Сарни – 5936 чол., Дубровиця – 2923 чол., Рокитне – 6393 чол.), призначено та виплачено за їхніми зверненнями  15411 допомог (Сарни – 6874, Дубровиця – 2912, Рокитне – 5625 ) на суму 747 млн. 928,1 тис. грн.  за рахунок субвенції з державного бюджету. Заборгованість відсутня.

         За 12 місяців 2023 року призначено 118 123   компенсацій  громадянам, які є потерпілими від Чорнобильської катастрофи  та мають    на них право згідно чинного  законодавства (Сарни – 70 823, Дубровиця – 9093, Рокитне – 38 207), профінансовано на   суму 280 373,6 тис. грн..

Надано статус потерпілих 4623 постраждалим громадянам, внаслідок Чорнобильської катастрофи (Сарни – 1811, Дубровиця – 1235, Рокитне – 1577) та видано їм відповідні посвідчення. Видано 1208 довідок встановленого зразка (Сарни – 197, Дубровиця – 599, Рокитне – 102).

Впродовж 2023 року на оздоровлення на санаторно-курортне лікування особи не направлялися. У 2023 році не надавалися безкоштовні путівки на санаторно-курортне лікування для осіб з інвалідністю загального захворювання і учасників АТО/ООС.

         За 12 місяців 2023 року видано 283 посвідчення на пільги ветеранам війни та праці, (Сарни – 124, Дубровиця – 106, Рокитне – 53).

         Прийнято 837 повідомлень про факти скоєння насильства в сім’ї від Сарненського ВП ГУНП в Рівненській області (Сарни – 455, Дубровиця – 203, Рокитне - 179).

Перевірено 4157 пенсійних справ з призначенням та перерахунку пенсій (Сарни – 3094, Дубровиця – 164, Рокитне – 899).

За призначенням одноразової компенсації «пакунок малюка» звернулось 2201 особи (Сарни – 1060, Дубровиця – 322, Рокитне – 819).

         Від початку повномасштабного вторгнення та російської воєнної агресії , з 24.02.2022 по 01.01.2024 на територію району прибуло 9891 внутрішньо переміщених осіб. Станом на 31.12.2023 в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації фактично на обліку перебуває 3797 переміщених осіб, з них 1018 чоловіків, жінок 1742, дітей 1037, осіб з інвалідністю 189.

         Протягом 12 місяців 2023 року видано 499 довідок про облік, особам (Сарни – 390, Дубровиця – 92, Рокитне – 17), які перемістились з тимчасово окупованої території України або району проведення АТО/ООС на тимчасове проживання. Призначено допомог 380 особам.  

Станом на 01.01.2024 в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації в Єдиній інформаційній базі внутрішньо переміщених осіб обліковано 4386 осіб з них 1786 чоловіків, жінок –2509, дітей –1177, осіб з інвалідністю –355, осіб похилого віку – 656.

2875 внутрішньо переміщених осіб проживають в приватних житлових будинках, які надали місцеві мешканці, 190 - перебувають в психіатричній лікарні  с.Орлівка (Психоневрологічне відділення №1 та №2 КЗ "Рівненський психоневрологічний інтернат" Рівненської обласної ради").

       Згідно Порядку надання допомоги затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №332 від 20.03.2022 на проживання внутрішньо переміщеним особам проводяться щомісячні нарахування державної допомоги.

 

         Охорона правопорядку

В межах повноважень, керуючись статтею 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», райдержадміністрація в межах Сарненського району забезпечувала законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян, здійснювала заходи щодо охорони громадської безпеки, боротьби зі злочинністю.

В районі була розроблена та діяла районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2021-2023 роки, яка схвалена розпорядженням голови Сарненської районної державної адміністрації від 14.05.2021 № 179 та затверджена рішенням Сарненської районної ради від 12.08.2021 № 130.

У 2023 році райдержадміністрацією вжито контрольованих заходів з метою підтримання правопорядку на території району. Зокрема, щосереди проводилась нарада з керівниками правоохоронних органів, що значно покращила оперативне вирішення питань правоохоронного спрямування, координацію роботи сторін і учасників наради. Так, у звітному періоді проведено 34 робочі наради, рішення яких висвітлені протокольно та  скеровані до виконавців для організації виконання.

         Забезпечено контроль за використанням і охороною лісових ресурсів        та видобутку бурштину-сирцю, інших видів надр на території Сарненського району. 

З метою оперативного реагування на протидію несанкціонованій діяльності з видобутку бурштину-сирцю на території району, в райдержадміністрації забезпечено щоденне письмове та електронне інформування правоохоронних органів на появу таких фактів.

Напрацьована зворотна система інформування райдержадміністрації про прийняті процесуальні рішення за наведеними фактами протиправної діяльності в межах підслідності.

Впродовж 2023 року розглянуто 45 листів Рівненського природного заповідника щодо незаконного видобутку бурштину-сирцю, надіслано 133 клопотання  відповідним правоохоронним органам для реагування.

Разом з тим, легалізація видобутку бурштину з 2020 року дозволила створити конкурентні умови видобутку бурштину для соціально відповідального бізнесу та збільшити надходження для державного бюджету,     а також сприяти розвитку громад Сарненського району.

Зокрема, станом на 01 січня 2024 року реалізовано понад 60 спецдозволів  на геологічне вивчення покладів бурштину з подальшим видобуванням           на території Сарненського району. Головою Рівненської обласної державної адміністрації - начальником Рівненської обласної військової адміністрації видано довіреність, згідно якої  голову Сарненської районної державної адміністрації -  начальника Сарненської районної військової адміністрації уповноважено бути представником Рівненської обласної державної адміністрації перед власниками спеціального дозволу на користування  бурштиноносними надрами (фізичними особами та підприємствами, установами, організаціями незалежно від їх підпорядкування і форм власності) з питань укладання розвідувальних та видобувних робіт на ділянках бурштиноносних надр.

Відтак, всього було укладено 46 угод про проведення розвідувальних       та видобувних робіт на ділянках бурштиноносних надр з Надрокористувачами,     за результатами чого  не лише державний бюджет отримав суттєву підтримку для зміцнення нашої армії в умовах війни, а й окремі громади Сарненського району почали одержувати рентні платежі – 30% від легального видобутку бурштин.

 

Надзвичайні ситуації та цивільний захист населення

          За  2023  рік  по Сарненському району зареєстровано: надзвичайних ситуацій – 1, 5  випадків виявлення вибухонебезпечних предметів (Рокитнівська ТГ –1, Сарненська ТГ– 4 ), виявлено 12 застарілих боєприпасів;  зафіковано  272 пожежі. Надзвичайних подій не зафіксовано.

Впродовж 2023 року проведено 17 засідань Комісії з питань ТЕБ та НС Сарненського району, на яких розглянуто 46 питань, 26 планових та 20 позапланових.

Для захисту населення від впливу небезпечних чинників, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів  Сарненською районною державною адміністрацією створено фонд захисних споруд цивільного захисту, що складається із 440 об’єктів: 245 протирадіаційних укриттів, 6 сховищ та 189 найпростіших укриттів.                  За формою власності вони поділяються на  47 державної форми власності, 326 комунальної, 67 – приватної. За видами балансоутримувачів у закладах освіти територіальних громад району розміщено 191 об’єкт фонду захисних споруд цивільного захисту, у закладах охорони здоров’я -  11.

На виконання вимог рішення Ради національної безпеки і оборони України робочими групами територіальних громад району щоквартально проводилися перевірки об’єктів фонду захисних споруд, що розташовані на відповідних територіях адміністративно-територіальних одиниць. За результатами обстежень із перевірених 440 укриттів придатними до використання  є 381 укриття, у тому числі 168 найпростіших укриттів.

Територіальними громадами району у 2023 році здійснювалися заходи     із проведення ремонтних робіт та поліпшення  захисних споруд. На ці заходи    із місцевих бюджетів територіальних громад району використано  близько 18,339  млн  грн. Вжито заходів по нарощуванню фонду захисних споруд цивільного захисту. За рахунок субвенції із держбюджету ведеться:

- будівництво споруд цивільного захисту на території:

1) Клесівського ліцею  Клесівської селищної ради Сарненського району Рівненської області  за адресою вул. Шкільна, 31 смт Клесів Сарненського району Рівненської області загальною кошторисною вартістю 40 млн грн;

 2) Ясногірського ліцею Вирівської сільської ради Сарненського району Рівненської області  за адресою вул. 40 Перемоги, 1 с. Ясногірка Сарненського району Рівненської області загальною кошторисною вартістю 24,3 млн грн;

          3)  Цепцевицького ліцею Сарненської міської ради  по вул. Центральній 60 в с. Цепцевичі Сарненського району Рівненської області загальною кошторисною вартістю 18,6 млн грн;

          - капітальний ремонт проводиться у:

1) ПРУ № 64388 Городоцького ліцею Сарненської міської ради по вул.    А. Коновальця, 154 в с. Городець Сарненського району Рівненської області загальною кошторисною вартістю 8,8 млн грн;

2) ПРУ № 67388 Люхчанського  ліцею Сарненської міської ради по вул. Центральній, 6 в с. Люхча Сарненського району Рівненської області загальною кошторисною вартістю 19,3 млн грн.

       За рахунок субвенції із обласного бюджету ведеться нове будівництво споруди цивільного захисту на території Сарненської гімназії № 3 за адресою Рівненська область, Сарненський район, м. Сарни, вул. Шкільна, 27 загальною кошторисною вартістю 7,52 млн грн.

         На інтерактивну карту за допомогою сервісу Google Maps  нанесені об’єкти фонду захисних споруд цивільного захисту, що використовуються для забезпечення колективного захисту населення Сарненського району. Забезпечено постійну готовність до використання за призначенням захисних споруд, призначених для укриття персоналу суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, закладів охорони здоров’я.

Планом реагування на радіаційні аварії визначено основні заходи аварійного реагування, одним із яких є йодна профілактика.  Сарненською міською радою забезпечено  оновлення та зберігання у цілодобовій доступності препарату калію йодиду для населення зони спостереження Рівненської АЕС. У наявності 345,1365 г препаратів стабільного йоду, що зберігаються на ФАПах Сарненської міської територіальної громади. Населення зони спостереження Рівненської АЕС Сарненського району забезпечене препаратами йодиду калію на 100 %.

Питання підготовки органів управління цивільного захисту, їхнім діям при виникненні надзвичайних ситуацій, роботі по зменшенню кількості загиблих у різноманітних подіях відпрацьовувалися, під час проведення комплексних, командно-штабних, штабних, тактико-спеціальних навчань та об'єктових тренувань. Впродовж 2023 року на Сарненщині  відбулося 4 таких навчання, відпрацьовано злагодженість і взаємодію між органами управління та силами цивільного захисту.

            Також у  2023 році на Сарненщині проведено 65 об’єктових навчань/ тренувань, у т.ч. 32 СОН, 33 СОТ С та СОТ Ф, до яких долучилися    468 осіб, відпрацьовано практичні навички, здобуто знання та вміння з питань особистої безпеки в умовах загрози виникнення та виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час та в особливий період, користування засобами захисту, вивчення правил пожежної безпеки та основ цивільного захисту; сформовано достатній (необхідний) рівень знань і вмінь для безпечного перебування в навколишньому природному середовищі, про норми поведінки в надзвичайних ситуаціях і запобігання пожежам. Проведено Днів цивільного захисту -141; Тижнів  безпеки дитини-80.

         Для інформування населення про надзвичайні ситуації та методи реагування в разі їх виникнення      при кожній сільській, селищній, міській раді  району створено 63 консультаційних пункти.

 

   Оборонна робота, мобілізаційна та інша діяльність

Питання посилення обороноздатності Сарненського району є пріоритетним у діяльності військової адміністрації.

Основними кроками до підвищення рівня безпеки у районі  було проводження реалізації захолів з  додаткового інженерного укріплення державного кордону з республікою білорусь,  розгортання сил територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад.

Загальна протяжність Державного кордону з республікою Білорусь територією району становить 131 км 632 м., в тому числі: ВПС «ДУБРОВИЦЯ» 61 км 470 м. та ВПС «БЕРЕЗОВЕ» 70 км 162 м. Роботи             з інженерно-фортифікаційного укріплення тривають постійно і охоплюють всю протяжність кордону з рб.

З метою підвищення обороноздатності населених пунктів району територіальні громади району на роботи із з будівництва та удосконалення оборонних рубежів, позицій, будівництво інженерно-технічних та фортифікаційних споруд та їх утримання використали коштів із місцевих бюджетів майже 13 млн грн.

До укріплення державного кордону долучили і держлісгоспи. Зокрема, впродовж  2023 року, на потреби військових, вони спрямували близько                  2 тис. м. куб. деревних ресурсів.

До інженерного облаштування державного кордону активно долучились підприємці Сарненського району, які допомагали і технікою, і робочою силою та іншими необхідними матеріалами.

Також, для моніторингу кордону використовуються БПЛА. Підрозділи всіх Сил оборони постійно взаємодіють між собою, в тому числі і під час заходів підготовки.

Продовжує виконувати завдання за призначенням  60-й  батальйон 104-ї бригади сил територіальної оборони «Поліські вовки» та 7 добровольчих формувань територіальних громад.

На забезпечення ДФТГ необхідними матеріально-технічними засобами  громади спрямували більше 3 млн грн.

Загалом, у 2023 році територіальні громади Сарненського району спрямували більше 47 млн грн  з місцевих бюджетів  на сектор безпеки та оборони у Сарненському районі.

Наші захисники забезпечені зброєю різних зразків, пройшли підготовку і тактичну, і бойового злагодження. Український кордон в межах району під надійним захистом, ситуація контрольована.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України        та з метою забезпечення оборони держави, підтримання бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань, на підставі пропозицій Ради національної безпеки і оборони України на території Сарненського району триває загальна мобілізація.

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації - начальника районної військової адміністрації від 27.02.2022 № 1 «Про заходи щодо виконання в Сарненському районі Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію» розпорядження голови районної державної адміністрації - начальника районної військової адміністрації від  23.11.2023 № 163  «Про організацію та забезпечення проведення (продовження) заходів загальної мобілізації   на території Сарненського району».

Райдержадміністрацією спільно з Сарненським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (1 та 2 відділом) та органами місцевого самоврядування, впродовж 2023 року здійснювалась систематична реалізація організаційних заходів для забезпечення своєчасного оповіщення, збору і поставки військовозобов’язаних, та техніки національної економіки до пунктів прийому військових частин.

Завдання в Сарненському районі щодо поставки військовозобов’язаних та техніки національної економіки до військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань під час мобілізації в цілому виконані.

Сарненщина є тиловим районом України. За період дії воєнного стану разом з волонтерами нам вдалося забезпечити військові підрозділи речами найпершої потреби, амуніцією й технікою та забезпечити  харчуванням. Всі       ці заходи вдалося виконати також завдяки співпраці з нашими та закордонними благодійними організаціями.

Також за сприяння Сарненської райдержадміністрації, у 2023 році вдалося передати нашим захисникам 3 автомобілі для ефективного виконання бойових завдань на фронті. Зокрема, одне з авто було передано медичній роті ЗСУ, ще одне – для взводу снайперів військової частини А4123, а третє – представникам Сарненського РТЦК та СП для подальшої відправки Збройним Силам України на передову.

Впродовж року, спільно з територіальними громадами, місцевими  мешканцями та волонтерами продовжувалась доставка гуманітарної допомоги у регіони країни, які найбільше потерпали від бойових дій.

06  червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської  ГЕС, що спричинило затоплення понад 20 населених пунктів Херсонщини. Організація допомоги у постраждалі населені пункти Херсонщини                 була оперативною та рішучою. Спільними зусиллям  громад, підприємств, установ,організацій та волонтерів району, під координацією райдержадміністрації було зібрано та доставлено різноманітні матеріали           та ресурси: 1815 листів шиферу; 120 кв. м. скла; 21 рулон поліетиленової плівки; 26 рулонів руберойду; 41 куб. м. пиломатеріалів, а також продукти харчування, засоби гігієни, корм для тварин, мотопомпи, рукави, гумове взуття та техніка.

       Територіальні громади та підприємці Сарненщини надали техніку, матеріали  та ресурси необхідні для проведення робіт з ліквідації наслідків підтоплень. Зокрема активну участь в організації допомоги приймали Сарненська громада, Філія Сарненського лісового господарства ДП «Ліси України», Фірма «Журавлина», ТзОВ ККНК «Технобуд», ТзОВ «Вирівський кар‘єр» ТОВ «Вирівський гранітний кар‘єр».

У рамках проєкту «Пліч-о-пліч», ініційованого Президентом Володимиром Зеленським, залучили більше 100 волонтерів-будівельників          із Сарненщини, які вахтовим методом працювали над відновленням житлових будинків у Кочубеївській громаді.

Фахівці Сарненської райдераджміністрації спільно з представниками територіальних громад району фіксували факти пошкодження та руйнування майна на Херсонщині  впродовж  липня-вересня 2023 року. Для цієї роботи було забезпечено відрядження для 19 осіб. Ефективна робота  делегованих спеціалістів сприяла швидкості підготовки актів, занесення даних у реєстр та отримання компенсації від мешканців, чиє майно було пошкоджено або зруйновано повністю.

          На фоні масованих обстрілів критичної інфраструктури з боку Росії починаючи з листопада 2022 року, у районі  ініційовано відкриття та забезпечено роботу «Пунктів Незламності», місць, де передбачені тепло, вода, електрика, мобільний зв'язок, інтернет, аптечки та засоби забезпечення для мам і дітей. Відтак, за  дорученням Офісу Президента України та Рівненської облдержадміністрації, у територіальних громадах району розгорнуто 48 таких пунктів, кожен з яких забезпечений альтернативними джерелами живлення       та відкритий для відвідувачів 24/7.

   

Підсумки

Підсумовуючи роботу райдержадміністрації в минулому році, варто зазначити, що з метою належної організації цивільного захисту населення в умовах воєнного стану та сталого соціально-економічного розвитку району, забезпечення належної співпраці та оперативного вирішення актуальних для громад району питань, Сарненська районна державна адміністрація-Сарненська районна військова адміністрація, в межах повноважень визначених  чинним законодавством, сприятиме подальшому вдосконаленню системи співпраці з керівниками територіальних громад, представниками органів військового управління, правоохоронного сектору, з народними депутатами, депутатами обласної та районної рад, представниками громадянського суспільства та волонтерами.

Завдяки злагодженій взаємодії всіх структур організовано та забезпечено стабільність всіх систем життєдіяльності та обороноздатності району. Сарненська районна державна адміністрація продовжує працювати на благо району та долати нові проблеми та перешкоди, задля кращого життя та Перемоги.

 

 

Начальник районної

військової адміністрації                                                          Олександр  КОХАН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь