Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Деклараційна кампанія - 2023: дохід, отриманий громадянином протягом року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню

Дата: 22.03.2023 12:03
Кількість переглядів: 1040

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна, підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 5 відсотків, а третього та наступних об’єктів рухомого майна – 18 відсотків. Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Зазначені доходи платникам необхідно задекларувати до 1 травня 2023 року.

Більше про деклараційну кампанію - 2023 – за посиланням:

 http://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/ .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь