Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПУБЛІЧНИЙ ЗВІТ про роботу Сарненської районної державної адміністрації в 2022 році

Дата: 24.02.2023 19:29
Кількість переглядів: 1598

Сарненська  районна державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на підвідомчій території, а також відповідно           до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» реалізує повноваження, делеговані  районною радою. На території району забезпечується виконання Конституції, Законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних  органів виконавчої влади.

З 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, з метою забезпечення запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки та порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій»,  Сарненська районна державна адміністрація набула статусу військової адміністрації.

Відтак, 2022 рік став роком нових завдань та викликів, які потребували   від райдержадміністрації оперативного вирішення.

         Змінилися пріоритети. За цей період пророблено величезну кількість роботи! Усі працювали і продовжуємо працювати на своїх місцях, заради однієї мети – вистояти у боротьбі із ворогом, перемогти та зберегти державу.

         Організаційна робота.

         Минулорічна діяльність райдержадміністрації була ефективною завдяки злагодженій роботі всіх структурних підрозділів. Гранична штатна чисельність Сарненської районної державної адміністрації у 2022 році становила 157 штатних одиниць.  Основними завданнями апарату райдержадміністрації були правове, організаційне, матеріально-технічне та інше забезпечення діяльності районної державної адміністрації.

Належним чином протягом року налагоджено контрольну діяльність, що в першу чергу була направлена на забезпечення виконання розпоряджень, наказів, доручень голів обласної та районної державних адміністрацій -    начальників обласної та районної військових адміністрацій  у встановлені терміни. 

Багатопланова організаторська робота знаходила своє відображення           в розпорядженнях, наказах, дорученнях та робочих планах голови районної державної адміністрації – начальника районної військової адміністрації.

Впродовж минулого року було опрацьовано, проведено перевірку на відповідність чинному законодавству  і подано на підпис голови адміністрації 220 проєктів розпоряджень, 36 наказів, 10 доручень, 18 робочих планів,   планів заходів. Впродовж року на контролі  перебувало 456 документів,          які видали Президент України, Кабінет Міністрів України та голова облдержадміністрації, а також  розпоряджень, наказів та доручень виданих головою райдержадміністрації.

Загальним відділом апарату райдержадміністрації опрацьовано 3005 вхідних і  2463 вихідних документів, 1137 письмових, усних та телефонних звернень громадян, 23 запити на публічну інформацію. Також зареєстровано 1499 вихідних документів по питаннях роботи із зверненнями громадян.

У 2022 році,  з метою здійснення  координації  діяльності органів місцевого самоврядування, обговорення та вирішення актуальних питань щодо життєзабезпечення району, здійснено організаційне забезпечення  проведення 3 колегій районної державної адміністрації та 23 нарад під керівництвом голови райдержадміністрації з головами  територіальних громад району, за участі представників структурних підрозділів райдержадміністрації та районних установ, територіальних відділів органів виконавчої влади.

Для детального вивчення та подальшого вирішення проблемних та актуальних для громад  району питань, здійснено організацію робочих поїздок голови райдержадміністрації  до  5-ти територіальних громад району. На базі сільських рад проведено 2 виїзних прийоми громадян.

При  райдержадміністрації діяла спостережна комісія. Впродовж 2022 року  проведено 16 засідань, за результатами яких було прийнято 16 постанов, підготовлено 16 протоколів за 95 матеріалами. Відповідно було направлено 33 клопотання спостережної комісії  райдержадміністрації до судових органів.                                                                                                     

Забезпечено реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства. В архівному відділі райдержадміністрації знаходяться на зберіганні 24307 документів Національного архівного фонду та 5735 документів  ліквідованих підприємств, установ та організацій. Впродовж минулого року прийнято на постійне зберігання 1620 одиниць управлінської документації.  За цей період надійшло та виконано 905 запитів соціально-правового та майнового характеру.

   Кадрова робота проводилась у відповідності з вимогами визначеними у Законі України «Про державну службу» та іншими підзаконними актами. У минулому році видано: 115 розпоряджень та 118 наказів з кадрових питань; 217 наказів – про надання всіх видів відпусток та відряджень. В  структуру райдержадміністрації входили 4 управління, 4 відділи, 2 сектори та 1 служба, а також апарат у складі 5 відділів та  2 секторів.

У відповідності до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» на період дії воєнного стану на посади державної служби призначення здійснюється начальником районної військової адміністрації без проведення конкурсного відбору. За минулий рік в районній державній адміністрації призначено  14 осіб, звільнено 21 особу.

Фінансово-господарське забезпечення райдержадміністрації проводилось у відповідності з вимогами Закону України «Про Державний бюджет    України на 2022 рік». Бюджетні призначення, які були виділені  райдержадміністрації, як головному розпоряднику бюджетних коштів, у сумі 23 764,9 тис. грн. використано повністю.

Згідно рішень Сарненської районної ради, райдержадміністрацію було визначено розпорядником коштів по місцевих програмам на загальну суму        4 523, 2 тис. грн., які було використано повністю.

Відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» та «Про публічні закупівлі» інформація про публічні закупівлі райдержадміністрації оприлюднюється на веб-порталі Edata через електронну систему закупівель.

Реалізуючи соціальні ініціативи Президента України, районна державна адміністрація намагається оперативно реагувати на соціальні потреби суспільства, саме тому розгляд звернень громадян та їх вирішення залишаються одним із пріоритетних напрямків роботи.

За 2022 рік Сарненською райдержадміністрацію розглянуто 1137 звернень, що стосуються різних питань життєдіяльності населення.

Серед них: 102 (8,9 відсотки ) - становлять письмові звернення 952 (84 відсотки) – звернення, що надійшли на Урядову гарячу лінію,  83  (7,2 відсотки) – звернення, що надійшли на Гарячу телефонну лінію Рівненської обласної державної адміністрації.

Питання, що порушують громадяни переважно стосуються надання роз’яснень про призначення та відмову соціальної допомоги сім’ям з дітьми та малозабезпеченим сім’ям, соціальний виплат внутрішньо переміщеним особам, призначення житлової субсидії, забезпечення законності та правопорядку, інші.

        

Соціально-економічний розвиток.

Зусилля районної державної адміністрації у тісній взаємодії з органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання спрямовувались на втілення у районі загальнодержавних реформ, виконання завдань Програми економічного і соціального розвитку Сарненського району на 2022 рік у період дії воєнного стану, підготовку території району до оборони та збереженню результатів в усіх галузях економіки, вирішення актуальних питань життєдіяльності району.

Програма економічного і соціального розвитку Сарненського району        на 2022 рік була розроблена райдержадміністрацією, подана на розгляд районної ради і затверджена рішенням районної ради від 21 грудня 2021 року № 175. Стан виконання Програми соціального і економічного розвитку аналізувався на нарадах райдержадміністрації по квартальних періодах, впродовж року проводилась відповідна робота по  її  виконанню.

 

Підприємництво.

Особливе місце в економічній системі району належить розвитку малого     та середнього підприємництва, що відіграє важливу роль у насиченні ринку споживчими товарами та послугами повсякденного попиту, створенні нових робочих місць.

Станом на 01 січня 2023 року кількість суб’єктів малого і середнього підприємництва в районі становила 7263 одиниці, якими до бюджетів усіх рівнів сплачено податків 1 215 834,1 тис. грн, в тому числі до державного бюджету 261 476,1 тис. грн, до місцевих бюджетів 954 358,0 тис. грн.

В районі працюють 1589 закладів торгівлі, 194 заклади ресторанного господарства, 110 аптек та аптечних пунктів, 23 автозаправних станції,               7 ринків.

Впродовж 2022 року райдержадміністрацією були ініційовані та проведені зустрічі з місцевим бізнесом. Темою нарад були обговорення актуальних державних програм підтримки підприємців.

Відтак, ФОПи, юридичні та фізичні особи Сарненщини скористалися можливістю отримати державні кошти та подали заявки на розвиток власної справи по програмі «єРобота». 14 з них отримали позитивні рішення щодо отримання грантів на загальну суму понад 4 млн грн. Завдяки реалізації цього проєкту на Сарненщині вдасться додатково створити  26 нових робочих місць.

З метою реалізації урядової програми з релокації українських підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій, райдержадміністрацією було сформовано реєстр локацій для потенційного бізнесу на території Сарненщини.

З червня 2022 року, у зв’язку зі збройною військовою агресією росії проти України, до Сарненського району релоковане комунальне некомерційне підприємство «Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер» Луганської обласної ради. Наразі установа працює на базі комунального некомерційного підприємства «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської міської ради.

 

         Бюджет та фінанси.

Головним завданням райдержадміністрації в галузі бюджету та фінансів    є розроблення бюджету та  робота, спрямована на його обслуговування через управління Державної казначейської служби в Сарненському районі.

За 2022 рік районний бюджет по доходах загального фонду виконаний    на 96,6 відсотків. До загального фонду районного бюджету, з урахуванням змін до плану  надходжень – 7002,1 тис. грн, фактично надійшло 6767,3 тис. грн, в тому числі по власних доходах загального фонду надійшло 185,4 тис. грн, відсоток виконання по власних доходах загального фонду становить 108,9 відсотків або додатково отримано до районного бюджету Сарненського району 15,2 тис. грн.

     У звітному році до районного бюджету надійшли трансферти, а саме:

     - 1168,1 тис. грн – субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень;

     - 5413,8 тис. грн інших субвенцій з місцевих з бюджетів.

     Видатки районного бюджету по загальному фонду за 2022 рік склали  8724,2 тис. грн, що становить 93,1 відсотка бюджетних призначень з урахуванням внесених змін.

         За рахунок коштів спеціального фонду районного бюджету за звітний період проведено видатків на суму 231,0 тис. грн, що становить 100,0 відсотків бюджетних призначень з урахуванням внесених змін.

         Агропромисловий розвиток.

Основу агропромислового комплексу району становлять 100 сільськогосподарських підприємств з різними формами власності та підпорядкування.

Одним із пріоритетів 2022 року було питання проведення посівної кампанії в умовах воєнного стану. Відтак, оперативно налагодили  взаємодію із сільськогосподарськими підприємствами району. Підтримували постійну комунікацію в питаннях проведення робіт під час комендантської години та забезпеченні пальним. До того ж дефіцит пального – це ще один виклик воєнного часу, який ми подолали разом. Питання забезпечення пальним аграрного сектору району вирішували фактично в ручному режимі.

Відтак, аграрії Сарненщини  у 2022 році зібрали врожай на площі 10 223 га. Намолочено 23 575 тонн зерна різних категорій.

За сприяння райдержадміністрації, 11 агровиробників різних форм власності зареєструвалися в Державному аграному реєстрі та отримали гуманітарну допомогу у вигляді рукавів для тимчасового зберігання зерна до 200 тонн (136 рукавів).

У минулому році Кабінетом Міністрів України впроваджено нову економічну стратегію (є-Робота), якою передбачено гранти від держави на створення власної справи, розширення малого та середнього бізнесу, нову кар’єру. Відповідно до Єдиного державного вебпорталу електронних послуг        від суб’єктів господарювання Сарненського району опрацьовано 20 заявок       та надано позитивні рішення обласним центром зайнятості. 15 заявок отримали позитивні рішення в Державному центрі зайнятості, на загальну вартість проєктів 3,5 млн грн, якими передбачено створення 28 робочих місць.

На постійному контролі райдержадміністрації перебуває питання використання коштів, які надійшли від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

 

Житлово-комунальне господарство, екологія та енергетика.

За підсумками 2022 року  підприємства  житлово – комунальної сфери  району надали послуг на загальну суму 5 217 1,4 тис.грн грн, в тому числі: теплопостачання – на 2 253 2,0 тис. грн., з водовідведення/водопостачання –    на  1 910,3 тис.грн, за послуги з управління багатоквартирними будинками, утримання прибудинкових територій – на суму 10 429,1 тис. грн.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги»,  райдержадміністрацією забезпечується постійний моніторинг за      своєчасним, повноцінним проведенням розрахунків за спожиті енергоносії       та надані житлово-комунальні послуги. Головним розпорядникам коштів рекомендується вживати вичерпних заходів щодо забезпечення стовідсоткових розрахунків.

У зв’язку з нанесенням масованих ракетних ударів по енергетичних об’єктах України та відповідно через дефіцит потужності в енергетичній системі держави у 2022 році застосовувались екстрені та аварійні відключення споживачів району від електромережі. Відтак, райдержадміністрацією спільно з ПрАТ «Рівнеобленерго» вживалися всі необхідні заходи з метою зменшення тривалості відсутності електроенергії у споживачів та безперебійного постачання електроенергії на об’єктах критичної інфраструктури.

         Містобудування та архітектура.

Райдержадміністрацією проводився моніторинг стану виконання заходів з реалізації та внесення змін до положень Законів України  «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про архітектурну діяльність».

Зокрема, за 2022 рік райдержадміністрацією видано 7 містобудівних умови і обмежень, 50 будівельних паспортів забудови земельних ділянок та 19  паспортів прив’язок.

Проведено 2 засідання архітектурно-містобудівної ради, на яких розглянуто 3 питання щодо проектів містобудівної документації місцевого рівня на території району.

Важливою складовою розвитку інфраструктури району є підтримання належного технічного стану автомобільних доріг.

 Для забезпечення належної експлуатації та утримання вулично-дорожньої комунальної мережі в осінньо-зимовий період 2022-2023 років, органами місцевого самоврядування району проведено капітальний та поточний ремонт  29,135 тис.м2 дорожнього покриття на суму 1781,67 тис. грн.

Впродовж 2022 року проведено ремонтні роботи щодо ліквідації вибоїн асфальтобетонного покриття та профілюванням дорожнього покриття з додаванням нового матеріалу на ділянках доріг:  Т-18-29/ - Дубно - /Т-18-18/ (ділянка дороги Глинне – Дубно протяжністю 20 км);  М-07/ - Чудель – Тинне та  на під’їздах до м. Дубровиця.

Також були виконані роботи з експлуатаційного утримання доріг         на ділянках дороги О181604-/-Орлівка-/М-07/, де уклали асфальтобетонне покриття площею 248,19  кв.м. та  провели роботи з холодного фрезерування на площі 428, 02 кв.м. 

Здійснено роботи з улаштування асфальтобетонного покриття площею 402 кв.м. та  з холодного фрезерування – 776,7 кв.м. на ділянках дороги О181602- Клесів - Олексіївка - Вири.

Також зроблено ямковий ремонт асфальтобетонного покриття: автомобільної дороги Н-25 (в тому числі ділянка в межах м.Сарни) орієнтовно 17,0 тис.кв.м; автомобільної дороги М-07 (в тому числі ділянка в межах м.Сарни) орієнтовно 16,85 тис.кв.м; автомобільної дороги Т-18-18 площею 613 кв.м.

         Освіта.

 Для забезпечення надання освітніх послуг здобувачами освіти у Сарненському районі проводиться відповідна робота щодо забезпечення громад району оптимальною мережею закладів загальної середньої освіти.

Мережа закладів загальної середньої освіти району нараховує 117 установ та 21 філію. Станом на 01 вересня 2022 року загальна кількість здобувачів освіти становила 37092 учні. Освітній процес у ЗЗСО забезпечують 4269 педагогічних працівників. 56 ЗЗСО району надають освітні послуги 218 учням з числа внутрішньо переміщених осіб.

26 закладів дошкільної освіти надають освітні послуги 65 вихованцям із числа внутрішньо переміщених осіб.

На Сарненщині триває цифровізація освіти. З метою забезпечення організації дистанційного навчання, навчальні заклади Сарненщини отримали 447 ноутбуків у рамках домовленостей Міністерства освіти україни з компанією «Google» та ЮНЕСКО. Цей проект є продовженням ініціативи «Ноутбук кожному вчителю».

За розпорядженням голови Сарненської районної державної адміністрації - начальника районної військової  адміністрації від 11.11.2022                                                                                   № 124   «Про організацію та проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів у 2022/2023 навчальному році» в районі проведено ІІ етап Всеукраїнських  учнівських олімпіад серед учнів закладів загальної середньої освіти.

Всього ІІ етап Всеукраїнських учнівських олімпіад було проведено із      16 навчальних предметів, у якому взяли участь 704 учні закладів загальної середньої освіти району. 350 учасників ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад стали призерами, а саме: І місце  здобули 64 учні, ІІ місце – 102 учні, ІІІ місце – 184 учні. Із призерів ІІ етапу було сформовано команди учасників          ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад у загальній кількості                     159 учасників.

 

Культурна діяльність.

На території району зареєстровано 266 релігійних організацій (16 конфесій).

Упродовж  2022 року Сарненською райдержадміністрацією підготовлено 4 висновки про доцільність реєстрації відповідних статутів новоутворених релігійних організацій.

 

Охорона прав дітей.

        Основним завданням у сфері охорони прав дітей було виконання цілого ряду заходів з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та дитячої безпритульності.

Станом на 01.01.2023 в Сарненському районі на первинному обліку          в  службах у справах дітей виконавчих комітетів міських, селищних, сільських рад перебуває 329 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 276 дітей проживає у сім’ях опікунів/піклувальників, 35 – у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу, 17 дітей – перебувають на повному державному утриманні у закладах.

У Сарненському районі функціонують 2 дитячі будинки сімейного типу та 8 прийомних сімей.

Забезпечено активацію доступу до Єдина інформаційно-аналітична система  «Діти» (далі -  ЄІАС «Діти») з подальшим веденням обліку дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, а також дітей, які тимчасово переміщені (евакуйовані) на території України, де не ведуться бойові дії, або за межі України в умовах воєнного стану.

Від початку військової агресії росії проти України було переміщено        36 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування разом із опікунами/піклувальниками, з них 12 дітей повернулися за місцем постійного проживання.

Окрім того, 12 дітей, які виховуються у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу  також було тимчасово переміщено за кордон, з них  6 дітей повернулися за місцем постійного проживання. Тобто, з усіх переміщених статусних дітей, 38% разом із законними представниками повернулися додому.

Слід зауважити, що на території Сарненського району обліковується        8 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були евакуйовані із зони бойових дій та окупованих територій.

 

Охорона здоровя.

На території Сарненського району функціонує  5 лікарень,  10 центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких функціонує 145 підрозділів: 44 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 100 фельдшерсько-акушерських пунктів та 1 медичний пункт тимчасового базування.

З метою реалізації реформи галузі охорони здоров'я, проведено комп'ютеризацію робочих місць лікарів. Загалом в районі укладено 176 365 декларацій, що складає 88 відсотків від загальної кількості населення району.

З метою запобігання поширенню короновірусної інфекції COVID-19 в районі функціонують пункти щеплення на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Від початку вакцинальної компанії в районі проведено 106948 щеплень, що становить майже 75 % дорослого населення, ревакциновано 53 281 особи,      І бустерну дозу отримали 8654 осіб. Також, всі бажаючі мають змогу отримати ІІ бустерну дозу та додаткову за показанням лікаря.

 

Соціальний захист.

Головним завданням райдержадміністрації у сфері соціального захисту населення є забезпечення державної соціальної політики. В управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації впроваджена єдина технологія прийому з призначення усіх видів державних соціальних допомог, що дало можливість на більш якісному рівні обслуговувати громадян, які звертаються за їх призначенням.

Працівниками управління соціального захисту населення за 12 місяців 2022 року прийнято 16329 звернень громадян на видачу довідок з питань соціального захисту.

Станом на 01.01.2023 в управлінні соціального захисту населення на обліку перебуває 4586 переміщених осіб, з них 1172 чоловіків, жінок 2089, дітей 1325, осіб з інвалідністю 216.

В Єдиній інформаційній базі внутрішньо переміщених осіб обліковано 6417 внутрішньо переміщених осіб з них 3273 чоловіків і жінок, дітей 1821, осіб з інвалідністю 418, осіб похилого віку 905.

Відповідно основною метою було - залишити всіх тих, хто вирішив залишитися на Сарненщині. Для цього вживали заходи щодо розселення ВПО та забезпечення їх товарами першої необхідності, харчуванням та одягом.

Завдяки державній підтримці грошову допомогу отримали, як особи з числа ВПО, так і жителі Сарненщини, які безоплатно надали житло для їх проживання. Відтак, майже 110 млн.грн. – нараховано на виплату допомоги на проживання для переселенців та майже 2 млн.грн. – виплачено з резервного фонду державного бюджету компенсацію власникам жилих приміщень, які безоплатно розміщували в цих приміщеннях ВПО.

Також, завдяки програмі підтримки Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та ЮНІСЕФ Сарненщина отримала 922 комплекти теплого одягу для дітей із числа ВПО, які були розподілені працівниками соціального захисту.

За призначенням різних видів соціальних допомог звернулось 20491 чоловік,  призначено та виплачено за їх зверненнями 18958 допомог на суму 796354,1 тис. грн за рахунок субвенції з державного бюджету, заборгованість відсутня.

Призначено субсидій на житлово-комунальні послуги 8854 сім’ї. На тверде паливо та скраплений газ призначено та виплачено субсидію 5516 сімям.

Щомісячно нараховувались та профінансовані пільги пільговій   категорії населення за житлово-комунальні послуги 10202 сім’ям. Профінансовано компенсацій на придбання твердого палива пільгової категорії 19 866 особам.

За 12 місяців 2022 року призначено компенсацій 68114 громадянам,        які мають на них право згідно з Чорнобильським законодавством та профінансовано на  суму 195 464,3 тис. грн.

Надано статус потерпілих – постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи  3830 громадянам та видано їм відповідні посвідчення. Видано 644 довідки встановленого зразка.

791 особу  направлено на санаторно-курортне лікування. Виплачено 335 компенсацій на оздоровлення.

Впродовж 12 місяців 2022 року видано 93 ветеранам війни та праці посвідчення на пільги.

Забезпечено безкоштовно санаторно-курортними путівками за 12 місяців 2022 року 43 особи з інвалідністю загального захворювання і учасників АТО/ООС.

Проведено 12161 перевірку доходів громадян, які звернулися за призначенням допомог та субсидій.

Перевірено 3894 пенсійні справи з призначення та перерахунку пенсій.

Видано 1771 одноразову натуральну допомогу «пакунок малюка».

 

         Охорона правопорядку.

В межах повноважень, керуючись статтею 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», райдержадміністрація в межах Сарненського району забезпечувала законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян, здійснювала заходи щодо охорони громадської безпеки, боротьби зі злочинністю.

В районі розроблена та діє районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2021-2023 роки, яка схвалена розпорядженням голови Сарненської районної державної адміністрації від 14.05.2021 № 179 та затверджена рішенням Сарненської районної ради від 12.08.2021 № 130.

Райдержадміністрацією у 2022 році вжито контрольованих заходів з метою підтримання правопорядку на території району. Зокрема, щосереди проводилась нарада з керівниками правоохоронних органів, що значно покращила оперативне вирішення питань правоохоронного спрямування, координацію роботи сторін і учасників наради.

У звітному періоді проведено 21 робоча нарада з керівниками правоохоронних органів, рішення яких висвітлені протокольно та скеровані до виконавців для безумовного виконання.

         Забезпечено контроль за використанням і охороною лісових ресурсів та видобутку бурштину-сирцю, інших видів надр на території Сарненського району. 

З метою оперативного реагування на протидію несанкціонованій діяльності з видобутку бурштину-сирцю на території району, в райдержадміністрації забезпечено щоденне письмове та електронне інформування правоохоронних органів на появу таких фактів.

Напрацьована зворотна система інформування райдержадміністрації про прийняті процесуальні рішення за наведеними фактами протиправної діяльності в межах підслідності.

Протягом 2022 року розглянуто 45 листів Рівненського природного заповідника щодо незаконного видобутку бурштину-сирцю, надіслано 168 клопотань  відповідним правоохоронним органам для реагування.

Разом з тим, легалізація видобутку бурштину з 2020 року дозволила створити конкурентні умови видобутку бурштину для соціально відповідального бізнесу та збільшити надходження для державного бюджету,     а також сприяти розвитку громад Сарненського району.

Зокрема, станом на 01 січня 2023 року реалізовано понад 60 спецдозволів  на геологічне вивчення покладів бурштину з подальшим видобуванням           на території Сарненського району. Головою Рівненської обласної державної адміністрації - начальником Рівненської обласної військової адміністрації видано довіреність, згідно якої  голову Сарненської районної державної адміністрації -  начальника Сарненської районної військової адміністрації уповноважено бути представником Рівненської обласної державної адміністрації перед власниками спеціального дозволу на користування  бурштиноносними надрами (фізичними особами та підприємствами, установами, організаціями незалежно від їх підпорядкування і форм власності) з питань укладання розвідувальних та видобувних робіт на ділянках бурштиноносних надр. Відтак, всього було укладено 22 угоди про проведення розвідувальних та видобувних робіт на ділянках бурштиноносних надр з Надрокористувачами.

Відтак, не лише державний бюджет отримав суттєву підтримку для зміцнення нашої армії в умовах війни, а й окремі громади Сарненського району почали одержувати рентні платежі – 30% від легального видобутку бурштин. До прикладу, до бюджету Вирівської громади надійшло  2 037, 200 тис. грн, що у 3,0 рази більше у порівнянні з 2021 роком.

Також, створені додаткової робочі місця для жителів громад району, завдяки чому до місцевих бюджетів надійшло ПДФО на суму 806,799 тис. грн та інші податки.

Надзвичайні ситуації та цивільний захист населення.

Відповідно до плану роботи комісії з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Сарненського району, у 2022 році  проведено 20 засідань комісії, на яких розглянуто 45 питань, 24 планових та     21 позапланове.

За  2022 рік  по Сарненському району зареєстровано 8 випадків виявлення вибухонебезпечних предметів (у Сарненській громаді – 6 випадків, Дубровицькій громаді – 1 випадок та Рокитнівській громаді – 1 випадок),   виявлено 13 застарілих боєприпасів.

Тенденції, які спостерігалися протягом 2022 року, вказували на зменшення кількості пожеж, зменшення прямих і побічних збитків, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Так, протягом 2022 року на території Сарненського району виникло 250 пожеж, що на 3,9 відсотка, менше, ніж за 2021 рік (- 260 пожеж). На пожежах виявлено 5 загиблих, за 2021 рік – 11 (- 54,6 відсотків).

На території  Сарненського району для забезпечення протипожежного захисту населених пунктів та здійснення заходів із гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт органами місцевого самоврядування утворено 12 пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони (9 добровільних пожежних команд  та 3 добровільні пожежні дружини), 16 пожежно-рятувальних підрозділів місцевої пожежної охорони та 2 «комбіновані» пожежно-рятувальні підрозділи, де функціонально поєднані місцеві пожежні команди (майно, техніка) та підрозділи добровільної пожежної охорони (персонал). Усі 30 підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони включено до Плану залучення сил і засобів району.

Зроблено розрахунок сил і засобів, які можна залучати до реагування на надзвичайні ситуації осінньо-зимового періоду.

  Питання підготовки органів управління цивільного захисту, їх діям при виникненні надзвичайних ситуацій, роботі по зменшенню кількості загиблих у різноманітних подіях відпрацьовувалися, під час проведення комплексних, командно-штабних, штабних, тактико-спеціальних навчань та об'єктових тренувань. Впродовж 2022 року проведено:

23.02.2022 командно-штабне тренування на тему  «Дії органів управління і сил цивільного захисту ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Сарненського району Рівненської області в умовах кризових ситуацій при  ускладненні воєнно-політичної обстановки»;

06.07.2022  командно-штабне тренування на тему   «Дії органів управління і сил цивільного захисту  ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Сарненського району Рівненської області при ліквідації наслідків ракетного удару в умовах воєнного стану»;

06.09.2022  штабне тренування «Дії органів управління ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Сарненського району Рівненської області у разі загрози виникнення та виникнення радіаційної аварії на ВП «Рівненська АЕС»;

07.10.2022 командно-штабне навчання на тему «Ліквідація аварій на об’єктах життєзабезпечення м. Сарни»;

16-18.11.2022  штабне тренування на тему «Відсіч збройної агресії та виконання завдань правового режиму воєнного стану в межах Житомирської області в ході наступу збройних сил рб та рф»;

16-15.12.2022  командно- штабне тренування на тему «Відсіч збройної агресії та виконання завдань правового режиму воєнного стану».

У  2022 році проведено 52 об’єктових навчань/тренувань, у т.ч. 36 спеціальних об’єктових навчань, 16 спеціальних об’єктових тренувань служб та формувань, 4 тижні безпеки дитини, 2 Дні цивільного захисту.

Внаслідок збройної агресії російської федерації у 2022 році по Сарненському району зареєстровано 4 ракетні удари:  11.03.2022 по території Миляцької територіальної громади, 16.03.2022, 25.06.2022 та 28.08.2022 по території Сарненської територіальної громади. Райдержадміністрацією        було оперативно розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, який здійснював координацію та організацію робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Було видано 7 розпоряджень керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Забезпечено ефективну взаємодію сил і служб цивільного захисту при ліквідації наслідків ракетних ударів.

У територіальних громадах району сформовано резерв пально-мастильних матеріалів та будівельних матеріалів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, зокрема: бензин -  4810 л, дизельне пальне -  5550 л, шифер595 шт, лісоматеріали - 17,89 м2 , плівка - 900  м2 , скло - 98 м2 , пісок  - 500 т, цемент -  2000 кг, паробар'єр - 300 м2 , рубероід - 40 м2/5 рулонів.

Для своєчасного оповіщення керівного складу цивільного захисту району, спеціалізованих служб цивільного захисту, об’єктів господарської діяльності, а також населення, яке підлягає евакуації залучаються                        4 електросирени, а також  засоби оповіщення спеціалізованих служб цивільного захисту та об’єктів господарської діяльності.

Службою оповіщення і зв’язку району для оповіщення населення залучена місцева радіокомпанія «Полісся», яка транслює свої передачі на частоті FM – 106,6 МГц і охоплює ефірним мовленням всю територію району.

Відповідно до облікових документів, в районі обліковано 249 захисних споруд цивільного захисту, з них 244 протирадіаційних укриттів та 6 сховищ.

В межах відповідних Програм цивільного захисту у 2022 році територіальними громадами з місцевих бюджетів виділені кошти в сумі     11935,0 тис. грн на виконання робіт з дообладнання захисних споруд.

Розроблено інтерактивну карту розташування захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів у межах населених пунктів Сарненського району.

Також, розроблено та затверджено план реагування на радіаційні аварії,   у якому визначено основні заходи аварійного реагування, одним із яких є йодна профілактика. Планом визначено порядок дій відповідальних за прийняття рішення щодо проведення йодної профілактики, зроблено розрахунок потреби калію йодиду з розрахунку на 6 днів, розроблено пам’ятку для населення із проведення йодної профілактики.

 

Оборонна робота, мобілізаційна та інша діяльність.

Одним з пріоритетних завдань, над яким працювала райдержадміністрація було зміцнення обороноздатності нашої держави.

Основними кроками до підвищення рівня безпеки у районі  були питання додаткового інженерного укріплення державного кордону з республікою білорусь,  розгортання сил територіальної оборони та добровольчих формувань територіальних громад.

Загальна протяжність Державного кордону з республікою Білорусь територією району становить 131 км 632 м., в тому числі: ВПС «ДУБРОВИЦЯ» 61 км 470 м. та ВПС «БЕРЕЗОВЕ» 70 км 162 м. Роботи з інженерно-фортифікаційного укріплення тривають постійно і охоплюють всю протяжність кордону з рб. До укріплення державного кордону долучили держлісгоспи. Зокрема, впродовж 2022 року, на потреби військових, вони спрямували понад 9 тис.м.куб. деревних ресурсів. Для моніторингу кордону використовуються БПЛА. Підрозділи всіх Сил оборони постійно взаємодіють між собою, в тому числі і під час заходів підготовки.

В районі сформовано батальйон тероборони Сарненщини та 11 добровольчих формувань територіальних громад.

При територіальних громадах забезпечено утворення добровольчих формувань. Особовий склад добровольчих формувань територіальних громад ( далі – ДФТГ) задіяні на охороні об’єктів критичної інфраструктури, чергуваннях на блокпостах та пунктах спостереження, патрулюванні підвідомчих територій, в облаштуванні позицій при підготовці до кругової оборони населених пунктів, також виконують завдання спільно з підрозділами територіальної оборони та цивільного захисту. Задля чіткого та ефективного виконання поставлених завдань всі добровольці забезпеченні стрілецькою зброєю та боєприпасами у достатній кількості. Щотижнево в ДФТГ проводяться заняття з бойової, вогневої, інженерної, тактичної та військово–медичної підготовки, з метою покращення теоретичних та практичних навичок бійців ДФТГ.

Рішенням районної ради від 27 січня 2022 року № 186 (зі змінами) ми затвердили «Районну Програму підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву в Сарненському районі на 2022-2024 роки».

Для  реалізації заходів Програми із місцевих бюджетів територіальних громад району надійшло 2248,170 тис. грн.  Відтак, протягом 2022 року ці кошти використовувались на фінансову підтримку військової частини та територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Також Сарненський район активно долучився до ініціативи начальника Рівненської ОВА Віталія Коваля щодо закупівлі військової амуніції для захисників тероборони Рівненщини. Зокрема, на закупівлю військової амуніції громади Сарненщини спрямували 2,9 млн грн. За ці кошти було закуплено 111 шоломів та 112 бронежилетів, які ми передали бійцям тероборони  Сарненщини.

Відповідно до розпорядження голови районної державної адміністрації - начальника районної військової адміністрації від 27.02.2022 № 1 «Про заходи щодо виконання в Сарненському районі Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію» та з метою забезпечення оборони держави, бойової і мобілізаційної готовності Збройних Сил України та інших військових формувань райдержадміністрацією спільно з Сарненським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки було організовано та забезпечено своєчасне оповіщення, збір і поставку військовозобов’язаних та техніки національної економіки до пунктів прийому військових частин.

 Завдання в Сарненському районі щодо поставки військовозобов’язаних та техніки національної економіки до військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань під час мобілізації виконанні в повному обсязі.

У 2022 році послугами Сарненського районного центру зайнятості скористалися 2949 громадян, 2465 з них мали статус зареєстрованого безробітного. 1346 осіб працевлаштувалися, в тому числі 1141 громадянин        з числа безробітних. Працевлаштовані 43 учасники АТО/ООС,  у тому числі       3 вступили на військову службу за контрактом, 28 – призвані  на військову службу Сарненським районним територіальним центром комплектування         та соціальної підтримки.

Сарненщина є тиловим районом України. І сьогодні у нас  є можливість працювати для підтримки  захисників та переселенців. За період дії воєнного стану разом з волонтерами нам вдалося забезпечити військові підрозділи речами найпершої потреби, амуніцією й технікою та забезпечити  харчуванням. Всі  ці заходи вдалося виконати завдяки співпраці з нашими        та закордонними благодійними організаціями. Також за сприяння Сарненської РВА вдалось організувати  доставку 9 автомобілів із за кордону для потреб  ЗСУ.

Спільно з територіальними громадами, місцевими  мешканцями та волонтерами налагодили логістику доставки гуманітарної допомоги у міста країни, які найбільше потерпали від бойових дій, зокрема: Київ, Буча, Гостомель, Ірпінь, Біла Церква,  Харків та Херсон.

При тривалих відключеннях електроенергії  стало актуальним питання по створенню умов, де б місцеві жителі мали можливість отримати доступ до інтернету, підзарядити гаджети та зігрітись. Відтак, за  дорученням Офісу Президента України та Рівненської ОВА було забезпечено роботу «Пунктів Незламності». Відтак, у 2022 році розгорнули 37 таких пунктів, кожен з них забезпечений альтернативними джерелами живлення та відкритий для відвідувачів 24/7.

Для функціонування «Пунктів незламності» Сарненської Дубровицької, Висоцької, Миляцької, Рокитнівської, Березівської та Старосільської територіальних громад, Інститутом телекомунікацій – Національним дослідним  інститутом  для  тимчасового безоплатного користування у рамках взаємодії Рівненської ОДА з благодійним фондом «+380», було передано комплекти  обладнання телекомунікаційного обладнання STARLINK.  Робота над розширенням пунктів продовжується у 2023 році.                                                              

Підсумки.

Підсумовуючи роботу райдержадміністрації в минулому році, варто зазначити, що завдяки співпраці з керівниками територіальних громад, представниками громадянського суспільства, з народними депутатами, депутатами  обласної,  районної рад,  волонтерами – організовано стабільність всіх систем життєдіяльності та обороноздатності району.

2022  рік був справжнім роком випробувань для кожного з нас. Це        був  рік сміливості, боротьби за свободу та майбутнє, яка незмінно буде  продовжуватися до нашої спільної Перемоги.

 

 

Начальник районної

військової адміністрації                                                          Олександр  КОХАН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь