Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Важливі цифри 2023

Дата: 19.01.2023 11:58
Кількість переглядів: 182

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що з 1 січня 2023 року Законом України від 03 листопада 2022 року № 2710-ІХ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено, що впродовж 2023 року:

мінімальна заробітна плата  (МЗП) за місяць становитиме  - 6700 грн,

прожитковий мінімум на одну працездатну особу – 2684 гривень.

Ці розміри впливають на оподаткування доходів фізичних осіб.

Зокрема:

  • неоподатковувана вартість путівок

До оподатковуваного доходу не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та / або його членів сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем — платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) раз на календарний рік і за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів МЗП, установленої на 1 січня звітного податкового року (пп. 165.1.35 Податкового кодексу України). Тому в разі виконання  умов пп. 165.1.35 Податкового кодексу (ПК) з вартості путівки не утримують ПДФО та ВЗ, якщо вона не перевищує 33500 грн у 2023 році.

Якщо вартість такої путівки (розмір знижки) перевищує граничний розмір доходу, то податковий агент під час нарахування (виплати) такого доходу зобов'язаний за рахунок платника податку утримати ПДФО та ВЗ із загальної вартості наданої путівки. Крім того, під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою обкладення ПДФО є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлено згідно з ПК, помножена на коефіцієнт (п. 164.5 ПК);

  • неоподатковуваний розмір добових

Витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, не включаються до оподатковуваного доходу, але не більш як 0,1 розміру МЗП, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження (пп. 170.9.1 ПК). Отже, 2023 року добові витрати під час відрядження по Україні не обкладаються ПДФО та ВЗ, якщо їх розмір не перевищує 670 грн на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро.

Далі буде


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь