Сарненська районна державна адміністрація
Рівненська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кампанія декларування доходів: які доходи громадяни зобов’язані задекларувати

Дата: 01.06.2022 08:11
Кількість переглядів: 158

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує жителям Рівненщини, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2021 року. В рамках цієї кампанії річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, з яких у 2021 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб, слід було подати до 1 травня 2022 року. Зауважимо, що обов’язок громадянина подати річну податкову декларацію закріплений у Конституції України. Зокрема, ст. 67 основного закону нашої держави зобов’язує кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Водночас, у зв’язку із введенням воєнного стану на території України, було внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема й щодо виконання платниками податків їх податкових обов’язків (пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX ПКУ зі змінами, внесеними Законом України № 2142-IX від 24.03.2022).

Тож, якщо у 2021 році Ви набули майно або отримали дохід, які підлягають обов’язковому декларуванню, а через війну не мали змоги вчасно це зробити, то виконати свій податковий обов’язок – подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи – можна протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають:

– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;

– доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо);

– спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

– доходи від продажу інвестиційних активів;

– іноземні доходи.

Також нагадуємо, що Податкову декларацію про майновий стан і доходи можна подати з метою отримання податкової знижки на низку витрат, здійснених у попередньому звітному періоді.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів.

Більше інформації щодо декларування громадян і отримання податкової знижки можна знайти за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/.

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу “InfoTAX


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь